Nikolaj Kunsthal

Nikolaj Kunsthal har siden midten af 1990erne vist eksperimenterende og debatskabende international samtidskunst i unikke rammer midt i København. Kunsthallen ligger i den tidligere Nikolaj Kirke, der siden 1200-tallet har haft en vigtig funktion i byen – tæt på Strøget og synlig i bybilledet med et af byens højeste tårne.

Nikolaj Kunsthal viser international kunst med særlig vægt på samtidens politiske, sociale og kulturelle forhold. Kunsthallen vil med sine udstillinger perspektivere de fænomener, der præger den offentlige bevidsthed og den enkeltes virkelighed. Men kunsthallens rolle er også at udfordre mainstream med væsentlige, men oversete kunstnere og temaer. Med sin lave entre og sin beliggenhed midt i byen er Nikolaj Kunsthal et rum for alle med plads til udfordrende ideer, refleksion og fordybelse.

Nikolaj Kunsthal ligger i den gamle Sct. Nicolai Kirke, byens tredjeældste kirke, der kan dateres tilbage til begyndelsen af 1200-tallet. Efter den store brand i København i 1795 ophørte Nikolajs funktion som kirke. Siden har der været et væld af aktiviteter på adressen lige fra slagterboder og brandstation til Orlogsmuseum og hovedbibliotek. I 1957 etablerede kunstpioneren Knud Pedersen et kunstbibliotek i bygningen, hvor man kunne låne kunstværker, og siden har stedets funktion været knyttet til kunsten.

Nikolaj Kunsthal viser årligt 6-8 udstillinger med væsentlige danske og udenlandske kunstnere. Nikolaj Kunsthal arbejder desuden med outreach-projekter, der engagerer nye brugergrupper i samtidskunsten og én gang om året arrangeres en stor udstilling målrettet børn og unge. Nikolaj Kunsthal står bag den årlige FOKUS videokunstfestival, der bringer international videokunst til København og støtter kreative vækstlag. En del af Nikolaj Kunsthals mission er også at vise kunstnere fra ikke-vestlige kulturer samt kunstnere, der eksperimenterer med nye teknologier og tværæstetiske former. Under overskriften ”Tower Sessions” afholdes performances, debatter, screenings og foredrag, hvor kunstnere og andre kulturelle aktører og forskere præsenterer ideer og projekter.

Nikolaj Kunsthal har været medlem af Foreningen af Kunsthaller i Danmark siden foreningens oprettelse i 1992.

https://www.nikolajkunsthal.dk

Følg Nikolaj Kunsthal på Instagram

Foto: Jan Søndergaard