Overgaden. Institut for Samtidskunst

Overgaden. Institut for Samtidskunst har eksisteret siden 1986 og er et af Københavns mest eksperimenterende udstillingssteder for samtidskunst. Instituttet ligger i en tidligere fabriksbygning på Ovengaden Neden Vandet ved Christianshavns Kanal.

Som et institut for samtidskunst har Overgaden til formål at præsentere det kunstneriske eksperiment og bidrage til udviklingen af debatten om samtidskunstens rolle i Danmark. Overgadens udstillinger opfattes altså som en slags vidensproduktion og som oplæg til videre forskning. Overgaden sigter derfor efter at rumme et så bredt spektrum indenfor den aktuelle samtidskunst som muligt både i sin udstillingspolitik og i den debat, der løbende skabes på stedet.

Overgaden startede i 1980’erne som et kunstnerisk eksperiment i København for alt det, der ikke kunne passe ind i kunstverdenens øvrige etablerede formater.

Overgaden er specialiserede i den gennemarbejdede separatudstilling og viser udelukkende nyproduktioner. Overgaden satser derudover på en række diskursive aktiviteter såsom artist talks, foredrag, seminarer, film- og videovisninger. Med disse tiltag søger Overgaden at agere som katalysator og arena for debat, formidling og dialog omkring kunsten i dag. Som billedkunstner og kurator kan man ansøge Overgaden om at få en udstillingsperiode.

Overgaden blev medlem af Foreningen af Kunsthaller i Danmark i november 2013.